Новите електронни книги и ще ни липсва ли уханието на библиотека от годините назад.

Помня още когато ходих в местната библиотека да чета списания Дъга и голямото нетърпение да излезне новия брой. Също така когато излезна 1991г. ако не ме лъже паметта първия брой на списание Мики Маус и голямото събиране на пари от закуските на края на месеца да си купиш новия брой. Събирането на списанието ми отне доста години и стигнах по спомен до 1999г. с една камара в стаята си, която безследно изчезна след като влезнах в пубертета. Да се върнем в 21 век обаче където може да имаш в джоба си хиляди книги и списания със едно умно устройство.

Когато Apple представи първия iPad и версията да може да четем книги на него и да влизаме в интернет през браузъра Safari, идеята беше великолепна. Обаче да носиш със себе си този голям и тежък таблет само за четене на книги не е удобно според мен. Така и до ден днешен iPad порастна и вече е пълноценен компютър а не онова устройство което представи Стив назад във времето.

Подпадна ми на една неделна разпродажба за електроника старата версия на Амазон Kindle. Продавача не знаеше дали работи и ми го продаде за 1 паунд 🙂 . Чудесна сделка ако работи си помислих и след като се прибрах веднага го включих в зарядното и хоп „изгря“. Първата ми мисъл аз не чета много книги но ще е интересно да опитам. Хареса ми размера на устройството, че се побира даже в джоба на якето ми и екрана е страхотен за e ink. След като го заредих и порових как мога да си прехвърля някой книги или списания попаднах на сайта chitanka.info Тонове книги съвместими със моя Kindle, ами сега какво да изтегля, седя и гледам празния таван 🙂 и погледа ми се спря на скоро закупената но така и не започната книга „Стив Джобс“. Това ще е веднага я намерих и прехвърлих на Kindle.

На следващия ден реших че днес докато пътувам за работа с метрото което е около 35 мин. ще почета от книгата. Седнах си в метрото и извадих риидъра, за моя изненада срещу мен една жена също с Kindle четеше и като ме видя и се усмихна. Явно не бяхме много тези които четът или поне така си мислих тогава. Зачетох се и не усетих колко бързо мина времето, а и самата книга е много интересна и я препоръчвам на всеки. Да се върнем на Kindle все пак. Удобен 6 инчов дисплей тип E Ink който не дразни очите изобщо дори и след 2 часа четен. Лесно може да се прехвърлят всякакви книги, учебници, PDF файлове и други през приложението на Амазон за Mac / Windows. Батерията от както съм го заредил вече са минали 10 дни е на 73%. Има си вграден интернет браузър през WiFi и синхронизирането и прехвърлянето е детска игра.

Въпроса е за кого е? Според мен за всеки който все още иска да е с книгите под ръка. Тоест варианта е електронен но удобството да имаш любимите си книги или нови такива и ако се наложи някой документ в PDF формат и да не се притесняваш за батерия или приложения които може да те разсейват е за теб. Една разходка в парка с топло кафе и Kindle или лятото на плажа е добра алтернатива от това да носим вестници или няколко килограма тежащи книги с нас. Също така е доста по удобно да не си разсеян ако четеш през мобилния телефон от 1000000 други приложения или известия, просто се потопяваш в самата книга. Нещо което не мислех че ще ми се случи след толкова години.

Бърза справка може да си намерите в OLX или eBay на цени започващи от 50лв., което по себе си е добра оферта да имаш в джоба си всичките книги които някога си пропуснал да прочетеш и да се изненадаш колко релаксиращо е това.